Bra att veta om viktnedgång

Att vilja gå ned i vikt är en vanlig anledning till att börja både träna och äta bättre. Men för att gå ned i vikt i en bra takt är det klokt att skaffa sig lite mer information och en bättre förståelse för kroppen. Här tittar vi på några aspekter av viktnedgång och hur de kan bättre informera våra val.

Snabb viktnedgång är inte bra

Personer som satsar på att gå ned i vikt söker ofta sig till snabba alternativ. Men en hälsosam viktnedgång är faktiskt en som ligger kring 0,5 kg per vecka. På så sätt får kroppen en chans att anpassa sig allt som tiden går. Alla som har sett grovt överviktiga personer tappa vikt väldigt snabbt har säkert också blivit bekant med resultatet att få en mängd lös hud som hänger. Vilket beror på att kroppen tappade vikt snabbare än den kunde anpassa sig. Detta kan även hända personer som inte bär runt på lika mycket vikt, bara i mindre skala. Och medan huden kan återhämta sig finns alltid risken att man behöver genomföra en operation för att bli av med överskottshuden.

Viktnedgång är till stor del just kosten

Att börja träna för att gå ned i vikt är ett bra val, men kombinerar man inte detta med en förbättrad kost riskerar man att se betydligt mindre framgångar. Medan det är svårt att dra tydliga linjer har det uppskattats att omkring 80 % av viktnedgång är kopplat till kosten. Vilket ju också betyder att man kan gå ned i vikt utan att behöva träna. Men den mest effektiva viktnedgången sker i kombination av både kost och träning. När man äter mindre mat måste man också bli mer noga med att få i sig vitaminer och mineraler för att inte börja lida brist på viktiga näringsvärden. Protein är också viktigt för att minska hungern, men även för att bevara muskelmassan.