Vilket hjälpmedel har du behov av?

Om du upplever vardagen som besvärlig eller om du har en anhörig som du kan se har problem bör du ta en titt på nätet. Det finns massor av smarta hjälpmedel, exempelvis balanshjälpmedel. Dessa gör det enklare för äldre och funktionshindrade att leva att aktivt och självständigt liv.

Förenkla vardagen

Hjälpmedel är till för att förenkla vardagen och det finns hjälpmedel för i stort sätt allt. En strumppådragare gör det till exempel möjligt för den som har svårt att böja sig att själv ta på sig strumporna. På samma sätt som en strumppådragare ger mer självständighet gör en rollator det möjligt för de med dålig balans att ta sig ut och i samhället. För den som hör dåligt kan en hörapparat förändra livet.

Undvika fall

Många hjälpmedel är till för att motverka fall och de skador som ett fall kan leda till. Här är det ofta relativt enkla hjälpmedel som fungerar bäst. Många med dålig balans kan till exempel behöva en duschpall och handtag i duschen. Dessa förebygger fall på samma sätt som halkmatta på badrumsgolven.

Framkomlighet

En ramp och en automatisk dörröppnare gör det till exempel möjligt för rullstolsburna och de med rollator att ta sig ut. Det är viljan att delta i samhällslivet som gör att äldre vill använda gånghjälpmedel.