Träna balett – tips för att må bra

Balett är den mest krävande dansformen som finns. I hundratals år har kvinnor svält sig själv och tränat sönder sin kroppar för passa in i idealet som balettdansös. Idag kan vem som helst träna balett och lära sig konsten att kontrollera sin kropp, men det är fortfarande hårt arbete och krävande för kroppen. Är du sugen på att dansa och vill skydda dig från de värsta fallgroparna så kan vi tipsa dig om det här sakerna:

Naprapat

Du borde alltid ha kontakt med en bra naprapat i din omgivning. Hårda träningspass leder till ökad skaderisk och ömma muskler. Det är inte ovanligt eller speciellt svårt att vricka foten eller skada en muskel. Hos en naprapat kan du få hjälp att motverka skador och åtgärda tidigare ömma punkter och skador. En god massage och korrigering räcker långt. Tränar du hårt och när du är trött finns risken att du belastar kroppen fel och får ont. En korrigering ser till att kroppens leder ligger rätt och inga nerver hamnar i kläm. På balettskolor är det vanligt att det finns en naprapat anställd av skolan som jobbar exklusivt med eleverna.

Fotbehandlingar

Gå på fotvård en gång i månaden eller oftare om det behövs. Förhårdnader kanske känns skönare att stå på men i värsta fall börjar förhårdnaderna växa inåt och då kommer smärtan. Som balettdansös balanserar du på tårna, det slutar med många spruckna naglar och ömma tår. Fotpedikyr förhindrar nageltrång och med lite massage kommer fötterna genast att må bättre. Investera också i ett fotbad och använd salt för att motverka förhårdnader. Använd en fotfil under hälarna och var noga med att smörja in fötterna så de är återfuktade. Helst ska du smörja fötterna varje dag.