Dans och träning

Våra kroppar är gjorda för att röra på sig och mår absolut bäst av att dagligen få vara i rörelse. Här på Crazycat kommer du att kunna läsa om olika träningsformer, varav dans är en som vi lägger mycket fokus på. Världshälsoorganisationen rekommenderar minst 150 minuter måttlig aktivitet i veckan för god hälsa. Det innebär att du behöver bli andfådd minst 150 minuter i veckan och dans är ett roligt och socialt sätt att uppnå rekommendationerna på. Det finns så många träningsformer att välja på så det finns garanterat något som passar alla. Här kommer du att få inspiration till att hitta någon som passar just dig.

Fördelar av regelbunden fysisk aktivitet

Våra kroppar är som sagt designade för att röra på sig och mår som bäst när vi ger dem fysisk aktivitet. Man kan se många fördelar både fysiskt och mentalt vid regelbunden fysisk aktivitet. Du minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar, du får bättre cirkulation och ökad metabolism. Vid fysisk aktivitet som är stötvis, exempelvis vid hopp, stärker du dessutom skelettet och minskar risken för benbrott och benskörhet. Därför är dans en utmärkt motionsform eftersom det många gånger innebär många hopp och hårda nedsättningar av fötterna i golvet. Regelbunden fysisk aktivitet har också visat sig ge goda resultat för den mentala hälsan och kan minska risken för depression.

Dans och andra träningsformer

Dans är en alldeles utmärkt träningsform som har blivit allt mer populär och nästan alla gym med gruppträning erbjuder flera olika dansklasser. Med dans tränar du förutom konditionen även kroppskontroll och koordination, vilket är viktigt för både knoppen och kroppen. Du bör dock komplettera din dansträning med muskelstärkande träning, alltså styrketräning av någon form, då musklerna behöver belastas för att våra kroppar ska vara starka och orka hålla oss upprätta och hela. Det behöver inte ske i ett gym, utan det finns även styrketräningsövningar som kan utföras endast med kroppsvikten, vilket också innebär en väldigt låg skaderisk för nybörjare.